Stłuczka - sprawca wymusił pierwszeństwo i uciekł

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • shado
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 5315
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Nie kumam ostatniego zdania:
    Jeżeli sprawca zostanie odnaleziony już po likwidacji szkody i wypłacie świadczenia z polisy AC, to poszkodowanemu przysługuje roszczenie do ubezpieczyciela w którym sprawca miał wykupioną polisę obowiązkowego ubezpieczenia OC, ale jedynie w zakresie w jakim kwota wypłacona z ubezpieczenia dobrowolnego (AC) nie pokryła szkody w całości. 

Moje rozumienie było takie, że mogę w całości zrobić regres na polisę tego gościa..
    BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• marcin3q
      Classic
      • 2012
      • 11

No to zdanie jest trochę skomplikowane, powiem szczerze, że sam nie do końca wiem o co tam chodzi. Co do sytuacji to zgadzam się, że powinieneś iść po całości i starać się z gościa wycisnąć co się da. Co do samego rejestratora obrazu to przydatną aplikacją jest też AutoGuard instalujesz w telefonie wrzucasz telefon na uchwyt podpinasz się pod ładowarkę i w razie zdarzenia masz możliwość zapisu ostatnich 10 minut na karcie pamięci.

Komentarz

• shado
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 5315
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Dziś dostałem pismo z policji, że kierowca został ukarany mandatem karnym za spowodowanie kolizji i w związku z tym nie skierują sprawy do sądu.
        Ja w dalszym ciągu czekam na wycenę od ubezpieczyciela, bo jakiś upośledzony rzeczoznawca twierdzi, że uszkodzenia są po prawej stronie, a nie po lewej i w związku z tym nie mają związku z kolizją... Całość została wyceniona na 650PLN :twisted:

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2004
          • 25757
          • Audi

Zamieszczone przez shado
          Całość została wyceniona na 650PLN
          To na waciki dla zony, czy auto zastepcze na 3 dni. Chyba sie dupli o 0 zero
          Spritmonitor.de

Komentarz

• shado
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 5315
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Rzeczoznawca mimo, że jest facet nie rozróżnia lewej i prawej ręki więc uznał, że w wyniku kolizji uszkodzeniu uległ tylko błotnik i nadkole wiec to wycena wymiany nadkola i błotnika. Obydwoje drzwi i próg wg niego są po prawej stronie więc nie zostały uszkodzone w czasie kolizji, a w innych okolicznościach. Na razie minął tydzień od mojej prośby o poprawienie błędów w wycenie, ale nic się nie zadziało. Jak na razie kpina. Auto mi się nie należy, bo robię na razie z AC. Utrata wartości to podobno można liczyć do 2 lat auta.

Komentarz

• piotrek_os
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 8162
              • Octavia II (1Z3)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

shado, tylko zebys teraz pisma nie dostał..... na przesłuchanie w sprawie wyłudzenia ubezpieczenia.....jak taki w/w specjalista papiery wypisywał :diabelski_usmiech
              Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• ksyniu22
                Ambiente
                • 2010
                • 119

co do ciekawyci przygod z rzeczoznawcami to jakis czas temu na konkurencyjnym forum czytalem ze przy ogledzinach rozbitego golfa eR facet z ubezpieczalni do konca myslal ze ma do czynienia z wersja podstawowa i nie mogl odroznic lampy xenonowej od zwyklej

Komentarz

• kamel1980
                  Rider
                  • 2009
                  • 304

Zamieszczone przez ksyniu22
                  przy ogledzinach rozbitego golfa eR facet z ubezpieczalni do konca myslal ze ma do czynienia z wersja podstawowa i nie mogl odroznic lampy xenonowej od zwyklej
                  Myślał jak myślał.. Może liczył, że poszkodowany sobie odpuści.
                  Swego czasu też mi naliczyli koszt lamp zwykłych, gdzie miałem xenony. Drobna różnica w cenie 350zł zamiennik zwykłej a 3500zł oryginał xenon
                  Przy wycenach trzeba dokładnie prześledzić wszystkie elementy, bo wielu rzeczoznawców wydaje się nie mieć za dużego pojęcia o samochodach, albo po prostu bazują na naiwności ludzi.

Komentarz

• shado
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 5315
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Mała aktualizacja:
                    1. Dziś minęło 3 tygodnie od kolizji - jak dotąd BRE UBEZPIECZENIE nie było w stanie ustalić która to jest lewa strona, a która to jest prawa. W związku z tym wciąż nie dostałem wyceny. Mimo wielokrotnych usilnych próśb brak jest jakiegokolwiek kontaktu ze strony ubezpieczyciela. ZDECYDOWANIE NIE POLECAM USŁUG BRE UBEZPIECZENIA - to oni robią z ludzi KOSMITÓW jak w swojej reklamie.
                    2. Dostaliśmy pismo z policji z informacją, że gość dostał mandat za spowodowani kolizji i ucieczkę z miejsca kolizji.
                    3. Zdecydowaliśmy się zlikwidować szkodę z polisy OC sprawcy w Generali. Czekamy w tej chwili na kontakt ze strony rzeczoznawcy.
                    4. Żona kolegi miała dziś kolizję - też jest ubezpieczony w MBANKU i chciał zlikwidować szkodę bezgotówkowo z AC - powiedziano mu, że NIE MA TAKIEJ OPCJI.

Komentarz

• tomikt
                      Rider
                      • 2007
                      • 391

tia,
                      auto casco to jedno wielkie gowno
                      powaznie sie zastanawiem nad wykupem na przyszly rok
                      ech...
                      TomikT

Komentarz

• słoń
                        Elegance
                        • 2010
                        • 777

Zamieszczone przez shado
                        też jest ubezpieczony w MBANKU
                        dziś dzwonili do mnie z tego gówna

pierwszy telefon- miałem przyjemność wysłuchać bełkotu jakiejś lali z wadą wymowy.ni ch.j nic nie zrozumiałem i pognałem niewiaste
                        drugi tel-wieczorem zaś zadzwonił kolo ,który ku.wa żuł gumę i mlaskał do słuchawki-też nic nie zrozumiałem z tego co bełkotał.
                        teraz wiem,że to jest kupa kału jak taka wiarę zatrudnia

Komentarz

• Rok z Bagien
                          L&K
                          • 2010
                          • 1172

"Jeśli sprawa jest oczywista i do zdarzenia doszło z jego winy, to jest szansa, że szybko przyjmie winę na klatę. Być może uzyskać dość szybko taką info z Policji (jako pokrzywdzony masz prawo znać materiał dowodowy). Wówczas możesz spokojnie zgłosić się do jego ubezpieczyciela, rozpocząć procedurę odszkodowawczą w pełnym zakresie"

Zamieszczone przez shado
                          3. Zdecydowaliśmy się zlikwidować szkodę z polisy OC sprawcy w Generali. Czekamy w tej chwili na kontakt ze strony rzeczoznawcy.
                          A nie mówiłem.... :wink:

Komentarz

• shado
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 5315
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Nie mam już siły
                            Ponieważ na forum mbanku opisałem swoją historię to ktoś z moderatorów zaproponował pomoc i poprosił o numer szkody, a postara się wyjaśnić sytuację. Minęły 2 czy 3 dni i nic się oczywiście nie zadziało. Napisałem to oczywiście u nich na forum i o dziwo - po kilku minutach miałem "POPRAWIONĄ" wycenę. Jak ją zobaczyłem to nie wiedziałem czy mam śmiać się czy płakać. Ktoś co prawda zmienił "prawe" (drzwi, próg, etc) na "lewe", ale wciąż pozostawił je w pozycji "notatka - uszkodzone elementy nie związane ze szkodą". LITOŚCI......... Jak można być takim kretynem... W dalszym ciągu wycena uszkodzonego lewego boku opiewa na kwotę 650PLN. :twisted: Jeszcze zapytali czy mają dokumentację przekazać do ubezpieczyciela sprawcy. Miałem ochotę im napisać, żeby sobie ją wsadzili w d..ę :!: Napisałem, żeby ją wyrzucili do kosza, bo tylko tam się nadaje... Nie mam już sił.... W ASO mi powiedzieli, że ubezpieczyciel OC sprawcy i tak się będzie kontaktował z moim AC, żeby wziąć od niego dokumentację. Poważnie tak jest? Przecież jak widać to jest jakiś shit,a nie dokumentacja. :zastrzelic :zastrzelic :zastrzelic

Komentarz

• Rok z Bagien
                              L&K
                              • 2010
                              • 1172

Kursywa moja.

Zamieszczone przez str33t
                              Szkoda, że żona od razu nie zadzwoniła na policję.
                              w tym min. tkwi słabość zgłaszania na następny dzień, nie wspominając o braku możliwości poddania Twojej żony badaniu na alkohol

Zamieszczone przez shado
                              Co do badania żony alkomatem, to nie ona była sprawcą, ani nie ona uciekła z miejsca zdarzenia więc nie sądzę by ktoś podnosił ten temat.
                              .

Ale uwierz mi pomysłowość ludzka nie zna granic.

Wiem, że było po fakcie, ale masz żywy dowód na to jak istotne są na miejscu zdarzenia czynności stron lub Policji.
                              Wezwana na miejsce policja dokonałaby oględzin pojazdu wpisując uszkodzenia w protokół. I nikomu nie przyszłoby do głowy ich kwestionować. Oględziny po zdarzeniu - bez względu na to ile czasu upłynęło - otwiera pole do szukania luk. A może coś było wcześniej lub później uszkodzone ??
                              Myślę, że widzisz analogię do podnoszonych przeze mnie badań na alkohol.
                              Pomysłowość ludzka nie zna granic. :?

pzdr

Komentarz

• shado
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 5315
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Jak dotąd rozumiałem, że rzeczoznawca się pomylił, bo był np po imprezie, a ponieważ nie widział auta na żywo to mu się coś pomylilo. No ale po dzisiejszym mailu od nich to już na prawdę nie wiem co mam myśleć. Mam nadzieję, że likwidacja z OC sprawcy pójdzie łatwiej... choć mogą to być tylko pobożne życzenia. Jak będzie trzeba to pójdę z tym do sądu. Trudno.

Komentarz

• Rok z Bagien
                                  L&K
                                  • 2010
                                  • 1172

Zamieszczone przez shado
                                  Sprawa zgłoszona na policję. Szybka piłka. Panowie z wielką chęcią obejrzeli filmik, wzięli numery rejestracyjne, nadali sprawie numer i przekazali sprawę dalej.
                                  A odebrali od żony zeznania ? Opisała całe zdarzenie i uszkodzenia pojazdu ? Albo Ty ?

Jak tak, to poproś, o ten protokół (kopię) i zanieś go ubezpieczycielowi sprawcy jako załącznik do zgłoszenia szkody.
                                  Niestety oddalamy się czasowo od zdarzenia, a to będzie działać na Twoją niekorzyść. Zawczasu przypomnij sobie kto jeszcze widział pojazd przed i po zdarzeniu, tak by mógł ewentualnie świadczyć.

Zażądaj bezzwłocznych oględzin przez ubezp. sprawcy i dopilnuj treści protokołu.

A jak jesteś pewien swych racji i uważasz, że Twój ubezp. ewidentnie unika swej odpowiedzialności, to wal na priv powiem Ci co można zrobić. :|
                                  Z reguły działa.

pzdr

Komentarz

• shado
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 5315
                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

-policja zebrała zeznania (pierwszy raz w czasie zgłaszania sprawy, a drugi raz podczas przesłuchania przez policjantkę prowadzącą)
                                    -policja zrobiła dokumentację fotograficzną
                                    -kolega z policji twierdził, że ubezpieczyciel zapewne wystąpi do nich o notatkę i wtedy mu ja udostępnią. W czasie zgłaszania szkody ubezpieczyciel pytał o dane policji więc zapewne się będą z nimi kontaktować. W piśmie z policji jest również opis zdarzenia.
                                    - w tej chwili czekam na kontakt ze strony rzeczoznawcy ubezpieczyciela sprawcy
                                    -swojego ubezpieczyciela cisnę w tej chwili dla sportu - potrzebowałem od nich pomocy, a oni mnie zlali i robią mnie w wała
                                    -mój ubezpieczyciel spytał czy ma przekazać dokumentację do OC sprawcy, ale im odpisałem, że taką dokumentację to mogą wywalić do kosza

Komentarz

• rss
                                      L&K
                                      • 2009
                                      • 1098

gdy bedziesz chcial isc do sadu skontaktuj sie ze Stowarzyszeniem osob poszkodowanych w wypadkach i kolizjach (prezesem jest J. Popiel). maja b. duze doswiadczenie w wystepowaniu przeciwko sprawcom jak i nierzetelnym ubezpieczycielom.
                                      kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...

Komentarz

• shado
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 5315
                                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Dzięki. Mam nadzieję, że z Generali uda się normalnie dogadać i bezproblemowo zlikwidują szkodę, a ja będę mógł wreszcie zapomnieć o sprawie. Na razie czekam na rzeczoznawcę.

Komentarz

• michal_suchy
                                          Drive
                                          • 2009
                                          • 89
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Witam
                                          Podłączę się pod temat. Miałem bardzo podobną sytuację , gość zajechał mi drogę podczas wyprzedzania i uciekł. Na szczęście udało się ustalić namiary. Policja twierdzi że się przyznał. Ale do rzeczy. Skoda Octavia tour 1,6 MPi
                                          Auto odebrane miesiąc temu z salonu, ma na liczniku 1600km. Uszkodzony błotnik , nadkole ( oba elementy do wymiany) , porysowany zderzak i kołpak koła oraz wysunięty reflektor - nie wiem czy tylko na zaczepach czy połamany, szkoło całe .
                                          Mam pytanie na ile można wycenić taka szkodę oraz na ile można wycenić dodatkowe odszkodowanie z tytułu utraty wartości auta.
                                          Pytam ponieważ chciałbym robić to we własnym zakresie poprzez wstawienie błotnika oryginalnego w kolorze ze szrotu.

Komentarz

• shado
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 5315
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Ja jakbym miał miesięczne auto to bym się nie zastanawiał tylko robił wszystko w ASO...
                                            Mi wymianę błotnika wycenili na 650PLN z robocizną malowaniem i częściami.

Komentarz

• michal_suchy
                                              Drive
                                              • 2009
                                              • 89
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

ok, tylko że teraz masz malowany błotnik i na każdym mierniku to wyjdzie . Ja chciałbym wstawić oryginalny używany, czyli nie do wykrycia przez ASO itp. zwłaszcza ze szkoda jest dość powierzchowna i nie ma wpływu na resztę elementów nośnych.

Komentarz

• shado
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 5315
                                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Nie wyjdzie na miernik bo mam nadzieję że wstawią nowy błotnik

Komentarz

• michal_suchy
                                                  Drive
                                                  • 2009
                                                  • 89
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Wedle mojej wiedzy to jeśli będą malowali ręcznie to nie ma możliwości uzyskać grubości zbliżonej do fabrycznej.

Komentarz

• dontak
                                                    Rider
                                                    • 2008
                                                    • 586
                                                    • Octavia III combi (5E5)
                                                    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

michal_suchy, nie widzę sensu żeby robić to na własną rękę. Auto nówka to stawiaj do ASO. A jeżeli nawet wyjdzie później że było malowane to co z tego? Zrób foty przed naprawą i po naprawie + kwity od ASO po naprawie i przy sprzedaży auta (myślę że o to Ci chodzi) nie będzie problemu. Chyba że chcesz wciskać komuś że przy aucie nic nie było robione ale to już Twoja sprawa.
                                                    OIII 1.2 TSI 105 KM

Komentarz

Pracuję...